Rejtvényjáték kávéház

Új hozzászólás

7484. Julianna2016. szept. 27. 00:30
*vacsorára... :D (Késő van, elteszem magamat holnapra, jóéjt Nekes is!)
(válasz Julianna 7483. hozzászólására)

7483. Julianna2016. szept. 27. 00:28

Rántott borjúszeleteket, a vejem meg, aki nem kedveli a borjút, kirántott csirkemellet kap.

Abból aztán marad vagyorára is, majd valami salátát csinálok hozzá.

Annyiféle-fajta saláta van itt, mint égen a csillag. Sokszor a nevüket sem tudom, de mind finom, és százféle öntetet és szószt lehet rájuk tenni.

Ha sőska lesz at "étlapon", nem felejtlek el! :)

(válasz Raziel 7482. hozzászólására)

7482. Raziel2016. szept. 27. 00:08

Való igaz, hogy lassan aranyárban lesz a sóska, sajnos az idén még nem is ettem, mert a bolti mirelitet nem tartom jónak.

Ha főzöl akkor kérek szépen, szósznak is jó lesz, én főtt tojással szoktam tálalni.

Annak idején a spenótra édesanyám tükörtojást tett. Te mit adsz mellé?

(válasz Julianna 7481. hozzászólására)

7481. Julianna2016. szept. 26. 23:37

Én is nagyon szeretem a sóskát, és csak nevetek, mert ez volt gyerekkorom egyik legolcsóbb főzelékje.

Most meg egyre drágul, kis túlzással szinte már luxuscikknek számít! :D

Bár inkább szósznak, mint főzeléknek szoktam készíteni.

Majd ha azt főzünk, szólok, jó?

(válasz Raziel 7480. hozzászólására)


7480. Raziel2016. szept. 26. 23:10
Köszönöm, de a sóskát szeretem, a spenót nálunk tiltó listás kaja.
(válasz Julianna 7478. hozzászólására)

7479. Julianna2016. szept. 26. 23:06
Két kiló finom lilahéjú friss füge elindult, reggelre ott lesz a küszöbödön! :)
(válasz Maria54 7472. hozzászólására)

7478. Julianna2016. szept. 26. 23:05

Van tejföl, többfajta sűrűségű és állagú is.

Mikor kijöttünk, még nem volt ennyiféle, akkor kicsit szokatlan is volt.

De most már, mióta nem Párizsban élünk, azt is inkább az őstermelőktől vesszük, és az nem a gyári pancs.

Bármilyen ételt ugyanúgy meg lehet vele főzni, mint Magyarországon.

Holnap pl. spenót lesz, kér valaki?

(válasz Raziel 7477. hozzászólására)

7477. Raziel2016. szept. 26. 21:59
Julianna tejföl van Franciaországban? Csak azért kérdezem, mert a barátnőm lánya Törökországban él, és ott sem túró sem tejföl nincs. Vagyis nem olyan, mint itthon. Amit annak neveznek az nem túróscsuszának való.
(válasz Julianna 7475. hozzászólására)

7476. Julianna2016. szept. 26. 21:00

Marcsi!


Nézz csak be hozzám, meg fogsz lepődni! :))))))

(válasz Maria54 7474. hozzászólására)

7475. Julianna2016. szept. 26. 20:23

Itt ugyanakkorák a szőlőmagok, mint Európában bárhol, de a francia kényes a konyhájára, és én így tanultam a receptet, hát vagy így csinálom, vagy sehogy.

Ez persze nem a túrotortára vonatkozik - ez egyéni ízlés -, hanem a libamájas receptre.

Az viszont igaz (és nagy kár!), hogy itt azt a jellegzetes magyar túrót tulajdonképpen nem is lehet kapni.

Nem messze tőlünk szerencsére van egy néni, aki egy bizonyos fajta sajtot készít, és tőle szoktunk venni vagy kapni ugyanolyan túrót, mint a magyar. Ez akkor lehetséges, mikor a sajtja még nincs egészen kész.

Ilyenkor néha telefonál, hogy kérünk-e, így tudok én is néha túrós csuszát, és egyéb magyar finomságokat csinálni.

(válasz Maria54 7472. hozzászólására)

7474. Maria542016. szept. 26. 18:46
Minden kívánságod ilyen hamar teljesüljön!
(válasz Ildidémon 7452. hozzászólására)

7473. Maria542016. szept. 26. 18:39
Zárolva megérkezett.
(válasz Sutyik 7469. hozzászólására)

7472. Maria542016. szept. 26. 18:36

Julianna! Mekkora magok vannak a francia szőlőkben? Ágyugolyónyiak? Miért kellene kimagozni? A magja ugyanolyan értékes, ha nem értékesebb, mint a húsa és a héja. Nálunk még senki nem köpködte ki túrótorta evés közben.

Apropó torta: Tegnap boldog leánykorombeli cukrászdában megkóstoltam az Áfonya hercegnőt, az év tortáját. Nagyon ízlett. Ráadásul még egészséges is. Csak nagyon kis szelet volt, de vacsora előtt elég. Marijja bácsi eszi a szőlőt is és nem az egészséges tortaszeletet, hanem a kedvencét, puncstortát választott. Sajnos, salátákat már nem árulnak, mint régen. Nekem nem sajnos, inkább a tortákat, mignonokat szoktam fogyasztani ebben a kis belvárosi cukrászdában.

Kérek szépen Dokibácsi fügéjéből is. Itt Zircen nem érett be soha. A bokrot elajándékoztuk jobb helyre.

(válasz Julianna 7462. hozzászólására)

7471. Sutyik2016. szept. 26. 17:46
Kolbászoljál egy kicsit a neten a masszandrai borok után. Nem csak édes fehér fajtái vannak. Sőt!
(válasz Julianna 7470. hozzászólására)


7470. Julianna2016. szept. 26. 16:01

Nagyon jó, mert az is édeskés fehér desszertbor, épp ez a lényeg! Eredetileg a Sauternes-i bor is likőrbor volt, mint az aszú.


Az összeget a befizető önkéntesen állapíthatja meg.

Fő, hogy gyűljön a RÖTYE pénzalapja! :D

(válasz Sutyik 7469. hozzászólására)

7469. Sutyik2016. szept. 26. 15:43
Mondd az összeget, zárosan utalom. Libamájat karácsonyra tervezek. Akkor a hiper/szupermarketekben lesz import szőlő. Kipróbálom libás és vajas alapon is. De a bor 3. féle lesz: Masszandrai. Hallottál róla?
(válasz Julianna 7468. hozzászólására)

7468. Julianna2016. szept. 26. 15:37

Igen, ez egy édeskés bordeaux-i bor.

Ha a libamájat csak pirított kenyérrel esszük, legjobb hozzá a Tokaji aszú!

Ha a szőlőt vajon reszteled, kis sót és borsot, esetleg nagyon kevés reszelt szerecsendiót szórj rá!


A receptek leírásáért járó szerzői jog egy összegben, Maria Főpénztáros kasszájába fizetendő be, záros határidőn belül! :D

(válasz Sutyik 7467. hozzászólására)

7467. Sutyik2016. szept. 26. 15:28
Ez a Sauternes ugye édeskés bor? Ha nem a libamáj zsírjában reszteled, hanem vajon, akkor vmi fűszer kell bele. Nemde?
(válasz Julianna 7466. hozzászólására)

7466. Julianna2016. szept. 26. 14:33

Valójában nincs benne semmilyen fűszer.

A lehámozott, kimagozott szőlőt (a kimagozáshoz egy egyszerű, jól megmosott, kicsit deformált gémkapcsot használunk) pár percig a máj kisült zsírjában reszteljük, majd kevés fehérborral (legjobb a Sauternes) meglocsoljuk, és forralunk egyet rajta.

A vőm nagyon ügyesen, egy hegyes végű késsel egyszerre le tudja rántani róla a héját.

Babra munka, de nálunk nagyraértékelt csemege! :)

(válasz Sutyik 7465. hozzászólására)

7465. Sutyik2016. szept. 26. 14:13

Köszönöm a szőlőt, nagyon szeretem. A magjai engem nem zavarnak, sőt. Ha nem lennének saját fogaim, csak akkor magoznám ki, de akkor valahogy kinyerném belőlük az olajat. Túl azon, hogy finom, nagyon hasznos a szívre és érrendszerre.

Inkább természetes módon fogyasztom, mint a boltban venném.

Alkalomadtán ki fogom próbálni a resztelt szőlőt. Fincsi lehet. Kap valami fűszert?

(válasz Julianna 7462. hozzászólására)

7464. Julianna2016. szept. 26. 13:19

Bizony, nagyon szöszmötölős munka, rá is szoktam bízni a család hímnemű egyedeire. :D

És nem is vajon párolom, hanem a májból kisült zsíron.

És abban is igazad van, hogy nagyon finom!

Apropó, máj: ki kér friss fügét? Gyönyörű piros a bele, édes, mint a méz.

Dokibácsi fáiról valók.

Azért jut a libamájról eszembe, mert itt most az a divat, hogy a sült libamájat fügelekvárral és mézzel meg fűszerekkel készített kenyérfélével tálalják.

Már írtam erről, akkor valaki meg is találta a pontos magyar nevét (mert a szótár mézeskalácsnak fordítja a "pain d'épice"-t, de nem az), csak már elfelejtettem... :-(

(válasz Raziel 7463. hozzászólására)

7463. Raziel2016. szept. 26. 12:45
Tippeket tudok adni, csak ne nekem kelljen pepecselni vele. Az a libamájhoz resztelt szőlő isteni lehet, de egy kissé macerás.
(válasz Julianna 7462. hozzászólására)

7462. Julianna2016. szept. 26. 10:35

Köszönöm a tippeket, de miután mindhármatoknak küldtem másfél-másfél kilót, a maradékot gyerekjáték lesz megenni.

Marijjabácsi csak keveset ehet, mert nagyon nagy a cukortartalma.

Túrótortát csinálok néha, de szőlővel még nem próbáltam, mert gondolom előtte ki kellene magozni, nem?

Jó kis babra munka!

Karácsonykor a libamájhoz nagyon finom a vajon megresztelt szőlő, de azt is le kell pucoválni, ki kell magozni stb.

Brrr...

(válasz Raziel 7461. hozzászólására)

7461. Raziel2016. szept. 25. 23:44

Mindkét ötlet nagyon jó, mustnak is tortának is kiváló a szőlő, de ha nincs kedved hozzá, nyugodtan küldhetsz nekünk belőle, mert imádjuk.

A nyolc kiló valóban nem mennyiség nálunk sem, a nyaralónál, a hegyen 15 sor szőlőnk van, de sajnos az idén a sok eső miatt a peronoszpora megtámadta, tehát, az idén nem lesz must, és bor, és a csemege is oda lett.

(válasz Julianna 7458. hozzászólására)

7460. Maria542016. szept. 25. 23:07

Túrótortába nagyon finom. Nálunk egyébként a 8 kg nem mennyiség szőlőből, de akármilyen gyümölcsből sem. A túrótortát nem kell sütnöd. Zselatint felforralsz 4 dl tejjel. Kihűtöd. 1/2 kg tehéntúrót 4 dl tejjel összeturmixolsz. 1/4 kg vaj 3 csomag vaníliás cukor, 30 dkg porcukor kikeverve. Mindhárom összewturmixolva. Gyümölccsel rétegesen formába lerakva. Család kedvence.

Könyörgöm, mikor fejtek már?

Hangvillában voltunk a Veszprém Város Vegyekarának 60. születésnapi koncertjén. Jegyet is vettem októberre Illényi Katica koncertre. Remélem, minden hónapra jut valami zenei élmény.

(válasz Julianna 7458. hozzászólására)




Facebook ikonKövess minket a Facebookon is, hogy ne maradhass le az oldallal kapcsolatos legújabb hírekről, információkról: Rejtvenyjatek.hu a Facebookon

Minden jog fenntartva © 2024, www.rejtvenyjatek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info(kukac)rejtvenyjatek.hu | WebMinute Kft.